eerder

Gert & Uwe Tobias

12 mrt 2011 t/m 13 jun 2011

De houtsnede heeft een lange historie als druktechniek. In de handen van de broers Gert en Uwe Tobias (Roemenie, 1973)  krijgt de techniek een heel nieuw elan.

Hun houtsneden zijn groot -- met hun twee bij drie meter -- erg groot zelfs. Hun onderwerpen zijn zowel duister als uitbundig, vol monsterachtige, komische en bizarre gezichten met cartooneske ogen op stokjes, tollende blikken en treurige monden met grote hoektanden. Ze wisselen klassieke en expressionistische vormen vlotjes af met concrete vormen als leestekens en rasters. Het eindresultaat? Je denkt even makkelijk aan typemachines en videogames, als aan Mondriaans geometrische abstractie en het Bauhaus.

Biografie: van Roemenie naar het MoMA

De tweelingbroers groeiden op in het Roemenië van dictator Nicolae Ceausescu. Ze verhuisden in 1985 met het gezin naar Duitsland, maar vergaten hun Roemeense roots niet. Je vindt in hun werk regelmatig verwijzingen ze naar de Oost-Europese volkscultuur; en dan met name de streekkostuums en carnavalskleding. Professioneel gaat het ze ondertussen voor de wind. Sinds hun show in het MoMA in New York enkele jaren geleden, zijn ze graag geziene gasten geworden in de internationale kunstwereld.

Handelsmerk

Gert en Uwe Tobias hebben een opvallend handelsmerk: bij iedere tentoonstelling vervaardigen ze zelf een poster. Voor GEM ontwierpen ze een reusachtige vlieg, met fel oranje poten.

Speciaal voor GEM: Nederlandse stillevens als inspiratiebron

Het is de eerste keer dat het werk van Gert & Uwe Tobias in Nederland in een museum te zien is, en speciaal voor GEM namen zij zelf de inrichting van de tentoonstelling ter hand. Het leverde een adembenemende installatie op. Voor hun nieuwste werken lieten de kunstenaars zich zelfs inspireren door een typisch Nederlandse onderwerp: de zeventiende-eeuwse voedselstillevens. Ook hier geven ze nieuw elan aan een klassiek onderwerp. Ze deinzen er niet terug voor de bloederigheid van een pas geslachte geit te tonen, maar combineren dit met sierlijke vormen en sprankelende bloemmotieven, zodat het gruwelijke en het decoratieve ineens hand in hand gaan.

Keramische eye candy

Maar wie denkt dat daarmee de grens van hun artistieke universum bereikt is, heeft het mis. In GEM worden de houtsneden gecombineerd met collages, tekeningen, gouaches en keramische beelden. De dikke glazuurlagen en felle kleuren van de beelden zijn absolute eye candy: ze veranderen het museum onder je ogen in een (ietwat lugubere) snoepwinkel.

Tip! Vergelijk Gert & Uwe Tobias eens met James Ensor

Loop na afloop van je bezoek aan GEM ook even binnen bij de James Ensor tentoonstelling in het naastgelegen Gemeentemuseum om met eigen ogen te zien dat Gert & Uwe Tobias ook veel inspiratie geput hebben uit het expressieve en carnavaleske werk van James Ensor.

Bij de tentoonstelling is een rijk geïllustreerde catalogus geschreven door Rogier Ormeling, uitgegeven door d’Jonge Hond, € 22,50.