21 november: uitreiking The Vincent award

21-10-2014

21 november: uitreiking The Vincent award

Pierre Huyghe, Manfred Pernice, Willem de Rooij, Anri Sala en Gillian Wearing maken kans op Europese prijs voor hedendaagse kunst

Op 21 november maakt het Gemeentemuseum Den Haag tijdens een award show bekend of Pierre Huyghe (Frankrijk), Manfred Pernice (Duitsland), Willem de Rooij (Nederland), Anri Sala (Albanië/ Frankrijk) of Gillian Wearing (Verenigd Koninkrijk) the Vincent Award 2014 wint. The Vincent Award is een van de grootste internationale kunstprijzen en een aanmoedigingsprijs voor een mid career kunstenaar met een grote invloed op de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Europa. Eerder wonnen Deimantas Narkevičius, Wilhelm Sasnal, Pawel Althamer, Neo Rauch en Eija-Liisa Ahtila de prijs. De winnaar ontvangt een geldprijs van 50.000 Euro.

Dit voorjaar maakte de Europese jury de shortlist met vijf genomineerde kunstenaars bekend. De genomineerden Pierre Huyghe, Manfred Pernice, Willem de Rooij, Anri Sala en Gillian Wearing presenteren hun werk sinds 6 september in de tentoonstelling The Vincent Award 2014. De shortlist laat zien dat Europese kunstenaars ook in de geglobaliseerde samenleving nog altijd niet aan kracht en invloed hebben ingeboet. De internationale pers was dan ook vol lof. “Ook dit jaar is de shortlist van kunstenaars er een om in te lijsten,” aldus de Volkskrant. NRC Handelsblad: “Het spelersveld is ook dit jaar weer sterk.” En The Guardian en Artlyst hopen vurig dat de Britse Gillian Wearing wint. Op 21 november wordt de winnaar van The Vincent Award bekend gemaakt tijdens een award show. 

The Vincent Award 2014: de tentoonstelling

Voor de Vincent Award 2014 maakte Willem de Rooij een nieuwe installatie, waarin het schilderij Vuurtoren bij Westkapelle van Piet Mondriaan, uit de collectie van het Gemeentemuseum, centraal staat. De Rooij plaatst het schilderij in de audio-installatie Ilulissat, een collage van opnamen van het gehuil van de duizenden Groenlandse sledehonden. Anri Sala voegde drie werken samen in één nieuwe (audiovisuele) installatie, waarin verschillende vertolkingen van Should I stay or should I go? van de punkband The Clash en twee films die zich afspelen in een verlaten modernistisch cultuurcentrum en het Plein van de Drie Culturen in Mexico-stad, een dialoog aangaan. Manfred Pernice maakte voor The Vincent Award plateau_Cassette (Fontainebleau) en nodigt de bezoeker uit het bouwwerk als een podium te betreden. Hierdoor is de bezoeker geen buitenstaander meer, maar onderdeel van het architectonische landschap. Pierre Huyghe toont zijn werk A Way in Untilled, een ‘natuurfilm zonder de voiceover van David Attenborough’, waarin hij speelt met fictie en werkelijkheid. Gillian Wearing presenteert een deel van haar fotografisch oeuvre, waaronder een nieuw werk uit 2014, en een sculptuur. Tevens wordt haar indrukwekkende film BULLY getoond.

The Vincent Award

The Vincent Award werd in 2000 opgericht door de Broere Foundation, ter nagedachtenis aan Monique Zajfen, een geliefde vriendin van de Broere familie en voormalig galeriehoudster van Galerie 121 in Antwerpen. Haar betrokkenheid bij en passie voor de hedendaagse kunst inspireerde de Broere Foundation tot deze prijs en de wens talentvolle kunstenaars uit Europa te stimuleren. De Vincent Award ondersteunt niet alleen Europees talent, maar wil ook communicatie in een vrij, verenigd en vreedzaam Europa bevorderen. De winnaar ontvangt een bedrag van 50.000 Euro.

Monique Zajfen Collection

Het Gemeentemuseum host de prijs sinds 2014 en gaat een duurzame samenwerking aan met de Broere Foundation. Onderdeel van de samenwerking is ook dat het Gemeentemuseum de Monique Zajfen Collection voor langere tijd in bruikleen krijgt. Dit is een van de belangrijkste Nederlandse privécollecties van hedendaagse kunst, met werken van vier eerdere winnaars van de Vincent Award – Pawel Althamer, Neo Rauch, Eija-Liisa Ahtila en Wilhelm Sasnal – en kunstenaars, als Marlene Dumas, Luc Tuymans, Thomas Schütte en Stephan Balkenhol.