Anri Sala wint The Vincent Award 2014

21-11-2014

Anri Sala wint The Vincent Award 2014

Frans-Albanese kunstenaar wint prestigieuze Europese prijs voor hedendaagse kunst

Anri Sala heeft The Vincent Award 2014 gewonnen. Dat is zojuist bekend gemaakt tijdens een award show in het Gemeentemuseum Den Haag. Benno Tempel, voorzitter van de internationale jury: “Sala is er het best in geslaagd een installatie te maken waarin de toeschouwer constant wordt uitgedaagd door beeld, geluid en beweging. Hij toont ons het idee van voorbije ideologieën en de kansen die dit in de toekomst biedt op een individueel niveau. Zijn werk is poëtisch en conceptueel tegelijk.” Anri Sala wint een geldprijs van € 50.000, die hij vrij mag besteden. Het werk dat hij voor The Vincent Award 2014 tentoonstelling maakte is nog t/m 1 februari 2015 te zien in GEM. Museum voor Actuele Kunst. Tevens is er een tentoonstelling van zijn werk te zien in Haus der Kunst München. The Vincent Award is na de Turner Prize één van de belangrijkste prijzen van hedendaagse kunst van Europa.

Anri Sala (1974, Tirana, Albanië) interesseert zich voor breukmomenten in de geschiedenis die de status quo verstoren en herschikken. Zo’n moment biedt volgens hem tijd en ruimte voor nieuwe kansen. In zijn vroege werken refereert Sala aan zijn persoonlijke ervaringen met sociale en politieke veranderingen in Albanië na de val van het communistische regime in 1991. Ook in later werk blijven geschiedenis, herinnering en verandering terugkerende thema’s in zijn werk. Sala werkt vooral met film en video.

The Vincent Award 2014: Le Clash en Tlatelolco Clash

Voor The Vincent Award 2014 heeft Sala drie werken samengebracht in een installatie. In de films ‘Le Clash’ en ‘Tlatelolco Clash’ neemt hij ons mee naar een verlaten modernistisch cultuurcentrum en plekken rond het Plein van de Drie Culturen in Tlatelolco (Mexico-stad). Deze locaties staan symbool voor het falen van een ‘Grote Ideologie’.

Tegelijk horen we verschillende vertolkingen van de bekende song ‘Should I stay or should I go?’ van punkband The Clash. In de film ‘Le Clash’ klinkt een vloeiende melodie, afwisselend op een draaiorgel en een muziekdoos. In ‘Tlatelolco Clash’ horen we het lied opnieuw, maar nu in fragmenten, doordat verschillende bespelers steeds een enkel geperforeerd muziekblad door het draaiorgel voeren. Elke speler bedient het draaiorgel in zijn eigen ritme en tempo, waardoor interpretaties van het lied ontstaan. Het werk ‘Doldrum’ – een verwijzing naar een windstil gebied in de Atlantische Oceaan dat zeilschepen dagen tot weken gevangen kan houden – verbindt de twee films. Het instrument wordt door de onhoorbaar lage geluidsfrequenties van de soundtracks van de films automatisch in beweging gebracht.

The Vincent Award 2014
Pierre Huyghe (Frankrijk), Manfred Pernice (Duitsland), Willem de Rooij (Nederland), Anri Sala (Albanië/ Frankrijk) en Gillian Wearing (Verenigd Koninkrijk) waren genomineerd voor the Vincent Award 2014. The Vincent Award is een van de grootste internationale prijzen voor hedendaagse kunst en een aanmoedigingsprijs voor een mid career kunstenaar met een grote invloed op de ontwikkeling van de hedendaagse kunst. The Vincent Award is in prijzengeld vergelijkbaar met de Turner Prize: de winnaar ontvangt €50.000. Eerder wonnen Deimantas Narkevičius, Wilhelm Sasnal, Pawel Althamer, Neo Rauch en Eija-Liisa Ahtila.

The Vincent Award werd in 2000 opgericht door de Broere Foundation, ter nagedachtenis aan Monique Zajfen, een geliefde vriendin van de Broere familie en voormalig galeriehoudster van Galerie 121 in Antwerpen. Haar betrokkenheid bij en passie voor de hedendaagse kunst inspireerde de Broere Foundation tot deze prijs en de wens talentvolle kunstenaars uit Europa te stimuleren. De Vincent Award ondersteunt niet alleen Europees talent, maar wil ook communicatie in een vrij, verenigd en vreedzaam Europa bevorderen.